Reparation af lækage del 3 - Reparation af et hydraulikrør eller en omløber

I vores første blogindlæg i serien: Fejlfinding og reparation af lækage, gav vi et overblik over hvordan man fejlfinder hydrauliksystemer der lækker og de områder man kan fokusere på i forbindelse med fejlfinding og reparation.

Nu da vi har fundet lækagerne og de sandsynlige årsager er indsnævret, hvad skal vi så gøre for at reparere det? I dette blogindlæg, kigger vi nærmere ned i hvad en lækage fra et rør eller en omløber betyder og hvad man kan gøre ved det.

Når det kommer til lækager, bør man ikke gøre nogle antagelser. Det er tiden værd at overveje alle årsager, før man skynder sig at få fikset lækagen. Det er ofte kun symptomerne der er synlige og hvis en reparation er repareret kun på baggrund af det, kan man misse den rigtige årsag, hvilket kan lede til flere omkostelige lækager og reparationer i fremtiden.

I vores første blogindlæg fik vi sat overskrifter på følgende mulige problemer for lækage fra et hydraulikrør eller en omløber:

  • Forkert tilspændingsmoment
  • Forkert justering mellem rør og tætningsflade
  • Manglende eller beskadiget O-ring
  • Ukorrekt lodning på tætningsfladen
  • Ekstruderet O-ring
  • Beskadiget fitting

På dette tidspunkt har du indsnævret lækagen til området omkring omløberen i din forbindelse. Hvordan bestemmer man så hvilken af de ovenstående problemer, der kan være roden til lækagen?
Man bliver nødt til at undersøge alle de mulige årsager, fordi der i nogle tilfælde, vil være mere end ét problem. For at få det mest nøjagtige billede af årsagen til lækagen, kan det være en hjælp at skille forbindelsen ad, der hvor lækagen er lokaliseret. Som altid er det vigtigt at du tager dine forholdsregler og bruger korrekte sikkerhedsforanstaltninger. Vær sikker på, at du har slukket og låst for systemet, inden du går i gang.

Dette blogindlæg handler specifikt om lækage fra et hydraulikrør eller en omløber på O-lok (ORFS) og JIC 37 graders Triple-lok fittings.

Hvis du tænker at lækagen kommer fra en omløber/skærering på en justerbar port-ende, så kan du læse eller genlæse vores tidligere blogindlæg ”del 2 reparation af en port-ende” på linket herunder. 

Læs mere om ORFS-fittings her!                       Læs vores blogindlæg del 2 her!

 

 



Fejljustering eller forkert pasform

Et kritisk step i samlingsprocessen er at justere røret med fittingen. Hvis røret og tætningsfladen på fittingen ikke er justeret korrekt før man strammer omløberen, vil der opstå en lækage. Den rette procedure er altid at justere røret og tætningsfladen på fittingen korrekt før man strammer omløberen. Kig på din forbindelse. Hvis røret ser ud som det gør til venstre på billede 1, så er røret og fittingen justeret forkert. Hvis det ser ud som til højre på billede 1, så er det justeret korrekt.

Billede 1

 

 

 

Ved et rør der ikke er justeret korrekt, skal man i stedet for at gøre afstanden kortere med magt, hvor man presser røret ned så det passer, bøje røret korrekt, så det er justeret ud for fittingen. Hvis røret ikke passer i afstanden på grund af en forkert længde eller bøjning det forkerte sted, så skal man heller ikke prøve at presse det sammen så det passer. I de fleste tilfælde, vil man skulle afmontere røret og lave det på ny, så det kan nå forbindelsen.

Hvis der er afstand mellem fittingen og røret på grund af fejljustering, kan der opstå en lækage, fordi tætningsfladerne ikke mødes korrekt. Lad være med at bruge omløberen til at lukke for den manglende afstand. Ved at bruge omløberen til at lukke for afstanden, gemmer man bare problemet væk, man fjerner det ikke. Hvis røret og fittingen ikke er justeret korrekt, vil man lave mere skade end gavn, når man fortsætter med at samle uden at have rettet problemet korrekt.

Når røret ikke er justeret korrekt, kan det påvirke to ting:

  • Tilspændingsmomentet
  • Kvaliteten af din forbindelse

Hvis du bruger omløberen til at gøre op for afstanden mellem rør og fitting, stresser du din forbindelse. Hvis forbindelsen ikke er justeret korrekt før man spænder omløberen, vil det meste af drejningsmomentet blive brugt til at opnå justering af rør og fitting og der vil muligvis ikke være nok spændebelastning, som er nødvendigt for at kunne samle forbindelsen korrekt.

 




Når røret er korrekt justeret, vil omløberen være i stand til at blive skruet helt på ved brug af håndkraft indtil man til sidst skal stramme den med en gaffelnøgle.
Vi anbefaler kraftigt ikke at bruge en omløber til at trække en fejljusteret forbindelse sammen! Det vil lægge en for stor belastning på samlingerne, som vil føre til lækage eller i ekstreme tilfælde - at fittingen deformerer.

Billede 2

 

 

 


Manglende eller skadet (ekstruderet eller klemt) O-ring

Der er mange måder en skadet O-ring kan se ud på. Man kigger på alt det der ikke ser normalt ud. Mangler der nogle dele? Er den flosset? Ser O-ringen klemt eller deform ud? Kig indgående på den, da en skade kan være meget lille. Billede 3 viser en tydelig og en ikke så tydelig skade på en O-ring.

Billede 3

 

For ORFS-fittings (O-ring Face Seal) er den mest almindelige form for skade en ekstruderet O-ring. Når ORFS-fittings er korrekt samlet, vil der være metal til metal kontakt uden på O-ringsrillen som holder O-ringen fast. Hvis der er et hul imellem metaloverfladerne, vil et for stort internt tryk, tvinge materialet på O-ringen gennem hullet. O-ringen kan også ekstrudere, hvis man forsøger at udlufte ved at ”knække” en O-rings tætnet samling.

Ekstruderet O-ringe skal udskiftes, men før man gør det, skal man finde frem til årsagen. Man kan bruge følgende som checkliste, når man skal undersøge systemet, for at komme frem til hvad der får en O-ring til at ekstrudere.

Tjek at:

  • Rør og fittings er korrekt justeret
  • Trykket ikke overstiger 133% af fittingens arbejdstryk
  • O-ringen har en passende hårdhed
  • Der er korrekt tilspændingsmoment

 

En anden mulig årsag til lækage er at O-ringen mangler eller er glemt ved samling. Hvis O-ringen faldt ud under fragten eller under samlingen, vil det ikke have været en indlysende fejl. Hvis du har en O-ringsrille men ingen O-ring i den, kan man ikke lave en forsegling. På billede 4 er der vist et eksempel på en illustration hvor O-ringen skulle forestille at sidde, men mangler. Hvis man mistænker at en O-ring mangler eller ikke er sikker på, at den mangler, så se efter ved fabrikanten af fittingen, om der skal være en.

Når man udskifter en skadet eller manglende O-ring, vær da sikker på at du vælger den korrekte erstatning. Bare fordi den passer, er det ikke ensbetydende med at det er det er den korrekte.

Tre kritiske grunde man skal overveje med O-ringe.

  • Størrelse – gå aldrig ud fra at O-ringen er den korrekte størrelse. Hvis den er for lille eller for stor, vil O-ringen ikke gøre dens job.
  • Materiale – Man skal muligvis bruge et specifikt materiale til dit system. Man har ikke lyst til at bruge et materiale, kun for at finde ud af efterfølgende, at det ikke er kompatibelt med systemets medie og/eller temperatur.
  • Durometer (Shore / hårdhed) – blødere O-ringe har en højere tendens til at blive skadet eller ekstrudere ud af fittingen. I de fleste tilfælde har man brug for Shore 90 durometer

 


Billede 4

 

Svejsnings/Lodde-materiale på tætningsfladen

Svejsning/Lodning af samlinger er en svær kunst. En af problemer der kommer med svejsning/lodning af samlinger, er at der kan komme svejse/lodde-materiale på tætningsfladen. Dette problem er hyppigst med lækager der kommer fra røromløberen, da tætningen bliver forhindret.

Svejse/Lodde-materialet kan flyde over på tætningsfladen, hvis for meget varme tilføres et forkert sted, når svejse/lodde-ringen smelter. Svejse/Lodde-materialet har en tendens til at flyde mod høje temperaturer.
Så snart det er tydeligt at ringen smelter, skal man flytte varmen til den lille ende af svejsemuffen for at tilskynde svejse/lodde-materialet til at flyde igennem samlingen. Hvis man opdager at lodningsmaterialet er flydt over, skal man fjerne den påvirkede svejsemuffen og genlodde en ny på dens plads før montering.

Vores næste blogindlæg i vores serie af fejlfinding og reparation af lækage, vil handle specielt om problemer med lodning.




Billede 5

 

Beskadiget fitting

Hvordan ser en skadet fitting ud? Nogle fittingskader er nemme at få øje på, som f.eks. en stor sprække eller ridse. I nogle tilfælde, bliver mindre skader dog overset. Tag de kritiske briller på, når du kigger på fittingen, hvor man skal holde specielt øje med tætningsfladen. Selv en lille ridse på det rigtige sted kan forhindre en tætning fra at finde sted. Hvis der er en skade på tætningsfladen, skal man skifte den ud med en anden. Billede 6 viser hvor tætningsfladen er og hvor man skal kigge nøje.  Tætningsfladerne på ORFS-fittings er der hvor flangerne eller rør-enden og ORFS-O-ringen og fronten af fittingen, kommer i kontakt. Den 37 graders udkragede tætningsflade er hvor rør og fitting mødes.

Billede 6

 

 

Igen er det nødvendigt at udskifte den skadede fitting, med en fitting af god kvalitet. Fittings får ofte hak og ridser når man bruger dem eller har dem opbevaret, hvis de ikke er ordentligt beskyttet. Skade på en tætningsflade eller på et gevind kan ikke gøres om. Det bedste man kan gøre, er at undersøge fittingen før man samler, så man er sikker på at der ikke er sket skade på den under forsendelse eller håndtering. Hvis man kigger fittingen igennem, forhindrer det fremtidige hovedpiner med ens system.

Behold altid transporthætterne på fittings, hvis de har dem, indtil de er samlet. Det forhindrer skade på dem, når de opbevares og håndteres. Vær også altid forsigtig, når du samler fittings, da skaderne ofte sker i forbindelse med samlingen.

Opsummering

Vi har snakket om at lækager koster en masse tid og penge. At finde roden til lækagen er ikke altid nemt og tydeligt, og hvis der bliver lavet forkerte antagelser, vil lækagen dukke op hurtigt igen. Med dette blogindlæg, skulle du nu være i stand til at identificere og reparere lækagen og samtidig er du sikker på, at du ikke får samme problem igen.
Når man leder efter en lækage ved et hydraulikrør eller omløber bør man overveje alle de problemstillinger der står i artiklen, for der kan være mere end ét problem. Selvom det at tage sig tid til at inspicere fittings og porte som beskrevet i artiklen kan tage meget tid, så er det en dråbe i havet i forhold til den tid det vil tage at reparere gentagne systemlækager, hvis den rigtige årsag ikke bliver fundet og repareret korrekt. Hvis du er usikker på grunden til en lækage, eller hvad du skal gøre ved lækagen, når den er fundet, så er du velkommen til at kontakte os. Vi har set problemet før og kan guide dig i den rigtige retning.

Få mere information omkring O-lok og ORFS-fittings i Parkers 4100 katalog, som kan hentes på linket herunder.

Hent Parkers 4100 katalog her!